zondag 19 mei 2013

Spagaat tussen recreatie en natuur




Het beheerplan van het Te Boelaerpark wordt geactualiseerd. En de gebruikers van het park krijgen inspraak. Daarom is er een wijkforum op donderdag 23 mei van 19.30 tot 22 uur in het lokaal van de groendienst, Arthur Matthyslaan 86. Niet dat ik mij daar zo veel bij voorstel, want het beheerplan in het buurpark Boekenberg in Deurne is daar al enkele jaren dode letter. Maar soit, toch even mijn suggesties op een rijtje. Eigenlijk is het een samenvatting van een aantal blogstukjes.

Het park zou een evenwicht moeten vinden tussen natuur en recreatie. Recreatie komt voldoende aan bod. Er is een speeltuin en er zijn enkele grote weiden waarop kan gespeeld, gezond en gepicknickt worden. Verder is er een looppad en kan er gewandeld en gefietst worden. En er is een scoutsgroep. De natuurfunctie staat eerder onder druk omdat het park zo intens gebruikt wordt.

  • De wegen worden verbreed door joggers. Een oplossing zou kunnen zijn om wegen af te boorden en hier en daar een houtwal op te werpen.
  • Op sommige plaatsen zijn er spontaan wegen bij gekomen. Daar kunnen er van verwijderd worden. Door bedrading te spannen of houtwallen aan te leggen.
  • Kruidlaag stimuleren. Want die ontbreekt te vaak in dit park.
  • De laatste jaren zijn er ook verschillende grote bomen gekapt. Misschien moet er niet te snel naar het kappen over gegaan worden. En kan een boom die een zeker risico betekent omheind worden, zodat niemand er onder kan.
  • Het kappen van bomen brengt ons bij de kolonie eekhoorns in het park. Ik stel voor om het oude voorstel voor wijkbudget 2011 van Guido Jacobs “Red de Eekhoorn" van onder het stof te halen.
  • Het snoeien van de bomen reduceert de nestmogelijkheden van een aantal vogels. Dit kan opgevangen worden door het hangen van nestkasten.
  • In de buurt waar mensen picknicken zouden er gerust enkele vuilnisbakjes bij mogen komen. Vuilnisbakken ook bij de uitgangen zodat zakjes met hondendrollen weg gegooid kunnen worden.
  • En er mag meer controle zijn op het aanlijnen van honden. Bovendien laten een aantal hondenbaasjes de drollen van hun beesten liggen. Terwijl er zoveel spelende kinderen zijn.

Indien je die avond verhinderd zou zijn, kan je ook nog je voorstellen op de webstek van Stad in dialoog zetten: http://www.stadindialoog.be/project/beheerplan-te-boelaarpark

Geen opmerkingen: