maandag 29 oktober 2012

Red de Eekhoorn





 
Ik had het zelf al opgemerkt. En het werd dan nog eens bevestigd in de krant (GvA 26/10). Er zijn dit jaar minder beukennootjes en eikels. Dat komt volgens de woordvoerder van Natuurpunt omdat het vorig jaar een mastjaar was. Een jaar van overvloed aan herfstvruchten. En een mastjaar wordt vaak opgevolgd door een slecht jaar. Bovendien waren de klimatologische omstandigheden dit jaar van die aard dat er uiteindelijk zo goed als geen vruchten aan de bomen hangen.

Mooi woord trouwens, 'mastjaar'. Het zou zijn oorsprong vinden in de varkens die in het najaar de bossen werden ingedreven. In een rijkelijk jaar werden de varkens goed vetgemest. Die mast slaagt op mest van vetmesten. Een mastjaar komt maar eens om de zoveel jaar voor.

“Een van de grootste slachtoffers van het nootjestekort, zijn de eekhoorns. Elke winter komen er wel eekhoorns van de honger om, maar wij verwachten dit jaar extra sterfte.” gaat de woordvoerder van Natuurpunt verder in de gazet. Dan moet ik onmiddellijk denken aan het Te Boelaarpark. Daar zit een kolonie eekhoorns. Dan hoop ik dat er extra maatregelen genomen worden om de schade aan deze populatie zo minimaal mogelijk te houden.

Op zich hoeft dat geen onoverkomelijk probleem te zijn. In het verkiezingsprogramma van sp.a – Groen staan de eekhoorns vermeld: “Zelfs in het dichtbevolkte Borgerhout hebben dieren die in het wild leven hun plek. We willen vogels (mussen, slechtvalken, gierzwaluwen) in Borgerhout houden, en de eekhoorns een verblijf geven in het Te Boelaarpark.” En vermits 'Rood-Groen' in het districtsbestuur de dans leidt, hoop ik dat er deze winter voldoende aandacht zal zijn voor deze beestjes.

Ik heb ook nog een idee: haal het voorstel voor wijkbudget 2011 van Guido Jacobs “Red de Eekhoorn" van onder het stof. Deze bezorgde Borgerhoutenaar stelde toen voor om "een voederkast en woonkasten voor eekhoorns” te installeren.

2de foto: ontleend aan de site Red de eekhoorn 

Titel: voorstel wijkbudget (doorschuiven naar blz 15)

Geen opmerkingen: