zondag 1 juni 2014

Raket naar de maan




De Ruimtevaartlaan is een straat die deels op Deurnes, deels op Borgerhouts grondgebied loopt. Tot nu toe zijn er nog geen foto’s van deze straat op deze blog verschenen. Dat zetten we bij deze even recht.

De straat zelf werd ontworpen door de planners in 1964. Tot dan was de straat een deel van het vliegveld dat er ongebruikt bij lag. De Duisters hadden tijdens de oorlog aan de noordkant van het vliegveld banen voor vliegtuigen getrokken. Na de oorlog kwam dit deel er werkloos bij te liggen. Op de grasvelden graasden koeien van melkboer Heyninck van de Hogeweg. De oude banen van het vliegveld waren dan weer speelterrein voor de kinderen uit de buurt. Iets verder, in Deurne, stond er nog een echte bunker.

In 1970 schoot er van dit avontuurlijk speelterrein niet veel meer over. En mochten de koeien andere graasgronden opzoeken. De plek werd getransformeerd in een nette buurt met sociale eengezinswoningen en appartementen. De Ruimtevaartlaan kreeg als straat naast de luchthaven haar naam als eerbetoon aan de maanlanding in 1969. Enkele jaren terug kreeg het speeltuintje in deze straat, weliswaar kant Deurne, een "extreme make over". Het thema werd 'luchtvaart' met een heus vliegtuigje en raket.

Ergens moeten er toch nog foto’s bestaan van deze buurt voor de nieuwe straten er aangelegd werden? En van de koeien van melkboer Heyninck? En van de bunker? Wie kan ons die bezorgen?

Titel = strip en tekenfilm van Kuifje

Geen opmerkingen: