zondag 23 oktober 2011

Een gelukkig verblijf





Laat ons op deze zonnige herfstochtend een virtuele wandeling maken door Nieuw-Borgerhout, toen dat gebied nog volop in ontwikkeling was.


Na de Tweede Wereldoorlog werd de bebouwing van het extramurosgedeelte van Borgerhout voortvarend aangepakt. De bovenste twee plaatjes zijn uit 1964 met de uitbreidingsplannen van De Ideale Woning in de buurt van de Vosstraat.

Naast die straat was er nog maar één die al een definitieve naam had, de Lanteernhofstraat. De rest is naamloos.

Met het stadsplan in de hand kom ik tot de conclusie dat straat D later omgedoopt werd tot Luchtvaartstraat, straat G tot de Ruimtevaartlaan, straat H werd het Kardinaal Cardijnplein, en J tenslotte de Alfred Oststraat.

Onderste foto: zes jaar later. "In de Gitschotelwijk, tussen Vosstraat en de grens met Deurne werd door de S.V. De Ideale Woning van het Arrondissement Antwerpen, waarvan de gemeente Borgerhout de grootste aandeelhouder is, een nieuwe wijk opgetrokken:
74 eensgezinswoningen en twee appartementsgebouwen met 44 appartementen, 670 mensen, in hoofdzaak grote gezinnen en bejaarden hebben daar een gelukkig verblijf gevonden
."

Onderste plaatje uit de collectie van Jef Neefs

Geen opmerkingen: