vrijdag 23 augustus 2013

Koningslied


Ons vorstenhuis wordt op deze blog ronduit stiefmoederlijk behandeld. Ja, er was een bijdrage over Leopold II. Maar dat was niet echt in faveur van de man. En ook kroonprins Filip kreeg naar aanleiding van een bezoek aan Borgerhout een stukje. Nochtans zijn er in Borgerhout voldoende royalisten. We konden hier een vakantiefotootje op de kop tikken van Jeanneke Wils die tot voor kort in de Helmstraat woonde, geflankeerd door haar zoon Dirk Van de Walle die er nog woont en haar dochter Christel. Op 21 juli, de dag van de intronisatie van de nieuwe koning Filip I, verbleven zij aan zee. Bij gebrek aan een Belgische vlag, kleedden ze zich in de nationale kleuren en stonden zowat de hele dag aan het raam. En zongen driestemmig het koningslied van Mathieu en Guillaume. 

Onze hoofdredacteur mag dan al de allure van een republikein hebben, maar diep in zijn hart is ook hij een royalist. Zij het dan wel dat hij een aanhanger is van het huis Oranje-Nassau in plaats van het huis Van Saksen-Coburg -Gotha. Het verdelen van de oranje t-shirts van de Zomer van Antwerpen had voor hem dan ook een bijkomende emotionele betekenis. En ik wil toelichten waarom voordat u zou gaan denken dat hij dat geworden is omdat hij Maxima Zorreguieta een lekkere mokkel vindt. Maar het zit hem zo. Toen Willem Alexander koning van Nederland werd, verkreeg hij ook de titel van burggraaf van Antwerpen. Onze hoofdredacteur droomt er nu stiekem van dat de nieuwe burggraaf zijn burggraafschap persoonlijk zal komen besturen. En een burggraaf staat nu eenmaal hoger dan een burgemeester. Daar hoeft geen tekeningetje bij, niet?

Titel = lied van Mathieu en Guillaume. Deze broers singer-songwriters werden door de Nederlandse omroep NCRC gevraagd een Belgisch koningslied te schrijven nadat het Nederlandse koningslied een giller bleek te zijn.  

Geen opmerkingen: