zaterdag 6 april 2013

In de Ban van de Ring





Misschien denk je bij het lezen van dit stukje “ Daar is ie weer. Er is zeker weer een blad van een boom gevallen.” Maar diep in mij huist er een "Ent". Je weet wel, een telg van het boomherdersvolk uit Midden-Aarde. Onder de aandacht gebracht van het grote publiek door Tolkien in zijn boek “In de Ban van de Ring”. 

Ik was even een frisse neus gaan halen in het Te Boelaarpark en zag in de buurt van de speeltuin een omgehakte boom. Toen ik enkele dagen later een groendeskundige tegen kwam aan de andere kant van het park vroeg ik welke boom het was en waarom hij neergelegd werd.  De groenwerker wist wel dat een boom was omgezaagd, meende dat het een amberboom was en wist niet echt waarom. 

Okay, er staan nog wel wat grote bomen in het park. Maar het voorbije jaar zijn er toch flink wat exemplaren geveld. Lees maar na. En zelfs al wordt elke boom vervangen door een nieuw exemplaar dan duurt het toch nog gauw een 30-40 tal jaren voordat die boom iets of wat omvang krijgt. En waar moeten ondertussen de vogels en vleermuizen en de eekhoorns naar toe? 

En wat als de Enten zouden overgaan tot een aanval zoals ze eertijds deden op Isengard, de "fief" van tovenaar Saruman? Deze verrader had in het Derde Era van Midden-Aarde grote delen van Fangorn laten kappen. Dat lieten de Enten niet over hun bast gaan. De troepen van Saruman, die bestonden uit Orks en Uruk-hai, werden verpletterend verslagen. Allemaal na te lezen in deel II "De Twee Torens" van "In de Ban van de Ring".

Titel = boek

Geen opmerkingen: