maandag 14 januari 2013

The Battle of Borgerhout



Dat wist u natuurlijk nog niet, maar eigenlijk zijn die van Borgerhout al zo'n 500 jaar in oorlog met die van Antwerpen. Die komende zes jaar ruzie waar De Morgen het vandaag over had is dan eigenlijk ook geen nieuws.

Even een historische relativering: al in de 16e eeuw was er ruzie tussen de twee over de accijnzen op bier. Borgerhouts bier was vrijgesteld van de Antwerpse accijnzen - en dus goedkoper - en 't Stad ondernam vanaf de late 15e eeuw dan ook pogingen om de Borgerhoutse brouwnijverheid aan banden te leggen.

In de daaropvolgende eeuwen zat het er regelmatig bovenarms op, ik noem tolheffingen, de aanleg van de vesten en natuurlijk de gedwongen fusie waarbij de Borgerhoutse maagd bruut verkracht werd.

De rust van de afgelopen jaren was uiteraard schijn. Een soort gewapende vrede. Maar met de komst van een nieuwe burgemeester die zijn te kleine piemeltje wil compenseren met machtsvertoon door de Turnhoutsebaan te bezetten met een hoop agenten, herleven oude tijden. Wij maken ons op voor de Tweede Slag van Borgerhout.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Hans, heb je zijn piemeltje dan al gezien? :-D
Laat ons zeggen dat hij de traditie in stand wil houden..

Hans H zei

Je kunt dat zien aan iemand zijn handen. Het staat allemaal in verhouding, zeg maar. Zo heb ik bijvoorbeeld heel grote handen :)

Miguel zei

Jullie zijn dat nu toch al gewoon zeker ? Niet langer dan 4 maanden geleden was er nog een samenscholingsverbod uitgeroepen door de vorige burgemeester , wat was zijn naam ook weeral?

Hans H zei

Toen was daar aanwijsbaar meer reden voor dan de drogreden die nu gebruikt is.