zondag 1 februari 2015

Kapel Bosschaert de Bouwel


In de 16de eeuw was net over de Schijn, waar nu het Cogelsplein ligt, een huizenblok. Wat nu een breed plein is, was vroeger een smalle straat, de Kruisstraat. Het huidige plein was toentertijd gevuld met huizen en een brouwerij. Handelaars die vanuit de Kempen en verder vanuit het oosten naar Antwerpen kwamen moesten aan de brug over de Schijn tol betalen. Ze trokken dan langs de toenmalige Ayendijk naar het stadscentrum. Er stond ook een calvarie waar de handelaars een dankgebedje voor de behouden reis baden of de vertrekkers een schietgebedje prevelden voor een veilige tocht.

Omdat de Turnhoutsebaan aan belang toenam moest ze breder worden. In 1902 werd het huizenblok gesloopt en ook de calvarie verdween. De adellijke familie Bosschaert de Bouwel trok daarom in 1904 een nieuwe kapel op.  Deze kapel is een prachtig staaltje neobarok. Ze heeft een arduinen portiek met steektrap, Ionische zuilen en een entablement. Dat laatste is een hoofdgestel bestaande uit een architraaf, fries en kroonlijst.  De kapel is bekroond met een gordijnboogfronton waarin de wapenschilden van de families Bosschaert en Cogels hangen. Deze families waren destijds eigenaar van het Rivierenhof en het Sterckxhof.

De kapel was in de loop der jaren wat schots en scheef gaan hangen. Een opknapbeurt drong zich op. “Het hele arduinvlak werd grondig gereinigd”, vertelt Ludo Peeters, conservator van het volksmuseum Turninum, die de renovatie opvolgde. “Alle losse stukken zijn zorgvuldig van hun standplaats afgehaald, gereinigd en teruggeplaatst. Het Christusbeeld, dat in 2013 vernield werd, is vervangen door een bronzen beeld uit de collectie van het volksmuseum. En enkele vazen werden hergoten.”

De renovatie van de kapel is intussen voltooid. Het kleinood werd ingezegend door pastoor Pol Hendrix. Districtsschepen voor cultuur Ariane Van Dooren (CD&V) wees op het belang dat Deurne aan het cultureel erfgoed hecht. Hopelijk inspireert deze boodschap ook de bestuurders van Borgerhout.

Geen opmerkingen: