zondag 7 december 2014

Hoorndrager


In de ondertussentijd ben ik verschillende blogpostjes van de afgelopen jaren over de Peperbus aan het herschrijven en samenbundelen voor een overzichtswerkje. Ik zal dat hier met enige regelmaat ook posten, gewoon omdat ik het u niet wil onthouden, en ook omdat ik critici in de gelegenheid wil stellen verbeteringen of aanvullingen in te sturen. Dit gaat over de 4 figuren op de hoeken van de toren van de kerk:

Op de hoeken van het rond gedeelte van de top van de kerk zijn er kleine torentjes gemetseld met spitsvormige daken.  Aan de voet daarvan werden de symbolen van de vier evangelisten geplaatst, uitgevoerd in koper. Sint-Jan, de naamgever, was de arend (omdat in zijn evangelie de woorden een hoge vlucht nemen en hij met scherpe blik Gods geheimen doorziet), ‘was’ omdat dat beeld ongeveer tien jaar  geleden om veiligheidsredenen werd verwijderd. De arend dreigde naar beneden te vallen. Er resten er nog drie, een stier (Sint-Lucas, een offerdier, dat rijmt op het offer dat Zacharias in de tempel brengt aan het begin van het Lucas-evangelie ), een gevleugelde leeuw (Sint –Marcus, omdat zijn evangelie begint met Johannes de Doper in de woestijn, en omdat er van Jezus gezegd wordt dat hij in de woestijn verbleef te midden van de wilde dieren) en een gevleugelde Mens (Sint-Matteüs, naar verluidt omdat zijn evangelie begint met de menselijke stamboom van Jezus). De vier straten rond de kerk hebben er hun naam aan ontleend. De 4 evangelisten schreven samen het nieuwe testament, het tweede stuk van de bijbel dat het leven van Jezus verhaalt. Sinds de derde eeuw worden de evangelisten aangeduid met deze vier symbolische wezens. De herkomst van de vier figuren gaat terug op oude oosterse mythen; daarin fungeren zij als bewakers van de vier zuilen waarop de wereld is gegrondvest.
foto: restauratie 1963/64, uit de collectie van Simon Mortelmans

1 opmerking:

Unknown zei

Het is geen verbetering maar een aanvulling: het destijds verwijderde evangelistenbeeld is er nog, hoor! Het ligt in een van de kelders. Dus als we nog even doorsparen en allerlei crises laten uitwoeden, dan gaat Sint-Johannes Evangelist ongetwijfeld zijn wakende positie weer innemen!

Groeten, Rens