dinsdag 29 juli 2014

De trommel slaat, de fluite gaat: deel 2




De Chiro kende ook enkele massabijeenkomsten. Zoals de Rondo, een feestje van het verbond Antwerpen. Voor wie Chiro niet zou kennen, de jeugdbeweging is geografisch ingedeeld in 10 verbonden. Elke verbond bestaat uit een aantal gewesten, 73 in het totaal. Om het plaatje compleet te maken, Chiro telt 949 plaatselijke groepen. Verbond Antwerpen bestaat uit 64 groepen en 6 gewesten, van het noordelijke Essen tot het zuidelijke Wilrijk, van het westelijke Zandvliet tot het oostelijke Zoersel. Voila, zo heb je als lezer van deze blog weeral iets bijgeleerd.

Maar de Rondo dus. Het verbond Antwerpen had in 1968 een gezamenlijke activiteit. De dag begon met een taptoe in hartje Antwerpen. Wist je trouwens dat oorspronkelijk de 'taptoe' een militair trompetsignaal was om aan te geven dat soldaten uit de kroegen in de stad naar de kazernes moesten terugkeren en dat de kroegbazen 'den tap toe' moesten doen en geen bier meer mochten tappen. Belangrijk weetje voor de kwissers onder ons. Dan zakten alle leden af naar het Sportpaleis voor een groots spektakel. Maar de reden waarom we deze activiteit hier vermelden is omdat de muziekkapel van Chiro Sint Jozef mee in de taptoe opstapte.  De foto’s zijn genomen op de Meir.

Op de 2de foto loopt in de linkse rij in 3de positie, met trompet, Polle Debrouwere. Het is zijn vader Paul Debrouwere sr. die de foto’s (eigenlijk dia’s) heeft gemaakt.

Foto's: Polle Debrouwere

Geen opmerkingen: