zondag 15 september 2013

Potverdekke, it’s great to be a Belgian



Het piepkleine tricolore vlaggetje uit de Lammekensstraat is niet alleen. Ook aan café Mombasa hangt zo’n ‘kleinood’. Wat knullig aangebracht met duct tape. Dat een café uit de kast komt als unitarist is in sé niet zo verwonderlijk. Het unitarisme zit als het ware in het DNA van elke Belgische kroeg.

Het is een Engelsman die ons er attent op maakte. John Makin, afkomstig uit Liverpool,  woonde jaren in de omgeving van Brussel. Hij had eind jaren ’90 onder de artiestennaam Mister John een hit: “Potverdekke, it’s great to be a Belgian”. En als je goed luistert, wordt het je alras duidelijk.

Potverdekke, it's great to be a Belgian 
I'm not English, I'm not French and I'm not Dutch 
I'm not Spanish, Portuguese or German 
I'm a Belgian, so thank you very much! 
(…)
I'm a Belgian, I'm not Irish, I'm not Greek,
I don't drink Guinness or Retsina I drink Kriek!
On the Schelde or the Meuse, you find me drinking Gueuze,
Or Leffe or Chimay or Lambic!

Heb je hem? Elke drankgelegenheid die zichzelf respecteert heeft een uitgelezen keuze aan bieren uit Noord en Zuid van dit land. Unitarisme zit in ons bier. En als het bier in ons zit, ook in ons bloed.

Nu, als de separatisten hun verdriet moeten verdrinken, belanden ze toch maar schoon in diezelfde kroegen. Bijvoorbeeld: als die vermaledijde Zuiderlingen die niks anders doen dan potverteren, nota bene met ons zuurverdiend geld, ook nog eens met onze pandaberen gaan lopen.

Over die pandaberen gesproken. Dat zou trouwens nog een goede vraag voor de Canvascrack kunnen zijn: “Wat hoort niet thuis in het volgende rijtje: ijsberen, pandaberen of masturberen.” De crack: “Ik twijfelde, Herman, maar ben dan maar uit strategische redenen gevolgd”. Waarop Herman Van Molle: “Pandaberen, de andere twee zijn werkwoorden.”

Geen opmerkingen: