maandag 8 juli 2013

Wat groeit er in mijnen hof




Op zo’n schitterende zomerdag als vandaag is niks zo zalig als in je tuin te zitten en te genieten. Probleem in Borgerhout is dat niet iedereen plaats heeft om een tuintje aan te leggen. Maar het ecohuis weet raad:

“U kunt op het dak bloempotten zetten of grote bakken waarin u zelfs bomen kunt planten. Hiervoor hebt u wel een bouwvergunning nodig. De dakconstructie moet immers sterk genoeg zijn om het extra gewicht te kunnen dragen.

Je kan volgens het ecohuis van je dak ook een groendak maken:

“Meestal wordt er gesproken over intensieve en extensieve groendaken. Belangrijk om weten is dat tussen deze twee uitersten een waaier aan tussenvormen ligt die een geleidelijke overgang vormen van intensieve naar extensieve groendaken.

Intensieve groendaken noemen we ook daktuinen. Ze zijn vergelijkbaar met gewone tuinen, zowel van uitzicht, gebruik als onderhoud. De begroeiing bestaat uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen. Een dergelijk groendak zorgt voor een grote belasting en vergt een aangepaste, versterkte dakconstructie.

Bij extensieve groendaken of vegetatiedaken is de begroeiing voornamelijk beperkt tot mossen, vetplanten en kruiden. Deze daken vergen weinig onderhoud. De belasting van deze daken is geringer, waardoor ze meestal geen aangepaste dakconstructie vergen en ook kunnen aangelegd worden bij bestaande woningen. U kunt er wel niet op lopen.”

Meer uitleg in het ecohuis. Waar je trouwens ook enkele voorbeelden kunt gaan bekijken.

Titel = lied

Geen opmerkingen: