donderdag 20 juni 2013

Sint Jozef






De sint Jozefkerk op een postkaart. Buiten een boodschap van een moeder aan haar zoon staat er ook op gedrukt: “BORGERHOUT. St. Jozefkerk” Het kaartje is verzonden in 1967 en het copyright berust bij 'Boek- en dagbladhandel  Geys', Vosstraat 7 te Borgerhout. Die krantenwinkel huist daar niet meer. Later was er nog 'Op de Beeck interieurs' gevestigd en nu hokt daar 'Oxfam-Wereldwinkel Deurne'.

Maar terug naar de Sint Jozefkerk in Borgerhout. Dat is natuurlijk niet helemaal juist. De Sint Jozefkerk ligt aan de Boekenberglei in Deurne. Zij werd gebouwd in de jaren 1933-1936 en werd getekend door architect Jef Huygh. De stoer uitziende kerk is voor de ene een verschrikking voor het oog, voor de andere een monument. Ze is ook geklasseerd. Heel mooi aan deze kerk zijn de indrukwekkende houten dakspanten boven de middenbeuk en de kleurige glasramen door J. Hermans.

Maar waarom zou de dagbladhandelaar deze kerk in Borgerhout gesitueerd hebben?  Omdat de parochie Sint Jozef deels in Deurne, deels in Borgerhout ligt. Dus is de kerk toch ook wel een beetje van Borgerhout. En misschien dacht neringdoener Geys: “Bij gebrek aan monumenten in Borgerhout extra muros recupereren we die van Deurne dan maar.”

Tijdens de marktdagen op woensdag op de Gitschotellei is de kerk van 10 tot 12 u open voor wie even weg wil uit het jachten en jagen van elke dag. Voor een meditatie of een gebedje. Bovendien is pastoraal werkster Josée Rombouts aanwezig voor wie nood heeft aan een luisterend oor.

1 opmerking:

Miguel zei

Terecht geklasseerd, tijdloos mooi. Er staan aan de overkant nog wat prachtige huizen van Jef Huygh (nr 176 bv) maar ook van schilder Flor van Reeth (nr 172). Maar mijn favoriete Antwerpse architect blijft Eduard Van Steenbergen , excuses aan Léon en Renaat.