woensdag 22 mei 2013

Mad men






Het huis op de hoek van de Cruyslei en de Joos Robijnslei werd in 1958, het expojaar dus, gebouwd door architect Barendse. Hij nam er zijn intrek met vrouw, kinderen en moeder.  Het is te zeggen, het gezin boven en moeder beneden. Toen het huis onlangs te koop stond werd het gekocht door interieurarchitecten Van Suetendael en Van den Steen die vennoten zijn. Eerstgenoemde gaat zelf op de eerste etage wonen, de andere delen van het huis worden verhuurd. Weekend Knack  van 1 mei 2013 wijdde aan de grondige renovatie een reportage, waaruit wij hier nu liederlijk putten. 

De gevel is van baksteen waarin een leistenen volume is geschoven. Aan de ene zijde is een houten structuur in afrormosia, die aan de andere kant tussen de ramen herhaald wordt. Afrormosia is, zeg maar, Afrikaanse teak vanuit Congo en Kameroen waar de ontbossing op grote schaal plaats heeft. Dat doet me er gelijk aan denken dat enkele dagen terug de CO2 de desastreuze grenswaarde van 400ppm bereikt heeft. En noemen die interieurarchitecten hun bureau nu toch niet Co.twee. Maar dit even terzijde. In het bakstenen gedeelte zitten vierkanten raampjes in gekleurd glas. De blauwgroen geverfde voordeur, de onregelmatige vormen van het gebouw, de borstwering en de geribbelde aluminium dakrand zijn elementen van de expo jaren. Maar de interieurarchitecten hebben zich vooral op de binnenkant gestort.  “Het werd een warm notenhouten fiftiesdecor, zoals in de serie mad men, met veel kunst en licht”. 

Wie graag wil weten hoe het binnen er nu uit ziet, raden we aan om alsnog Weekend Knack te lezen. Of ga eens aanbellen. Maar neem dan een plantje mee, om de CO2 uit de lucht te zuiveren.



Geen opmerkingen: