vrijdag 18 januari 2013

Andere tijden







Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Dat geldt ook - en vooral - bij urbanisatie.
We hebben in verschillende berichten al eens gewezen op de stegen, binnenplaatsen en beluiken die verdwenen zijn. Meestal was de reden die werd gegeven "sanering" en dat was in die tijd een reden om heelder wijken af te breken. Het waren andere tijden...

Gelukkig voor ons bewaart het Felixarchief nog foto's van die verdwenen plekjes en voor mensen die graag turen op microfilm om daar foto's van te plukken is er de Erfgoedbibliotheek.

Bij de bovenstaande foto's van de Smalle Gang heeft iemand op het archief wel een fout gemaakt in de omschrijving. De ingang van de Smalle Gang - foto 1 - bevond zich niet in de Oudstrijdersstraat maar in de Blijde Inkomststraat, meer bepaald aan/achter het nummer 87.
Foto's 2 en 3 tonen dat de gang bestond uit eenvoudige arbeidershuisjes. De laatste bewoners waren mensen zonder beroep, gepensioneerden en één arbeider - zie foto 5.

Met een kleine bedenking en tweede verwijzing naar de Seefhoek en haar Tiengebodengang: Als er in de jaren '50 niet zo rigoureus was afgebroken, hadden we er dan heden ten dage wat meer mooie plekjes bij gehad - of was het toch armoe-sta-bij gebleven?

Foto's 1-3 : Felixarchief
Foto 4 : Stadsplan 1958 eigen bezit
Foto 5 : Adresboek en bedrijvengids Raetinckx

Geen opmerkingen: