zaterdag 29 december 2012

Dood van een reus.







In het Te Boelaarpark is de middelste van de drie monumentale Libanonceders omver gevallen. Vermoedelijk is de ondergrond door de overvloedige regenval te zompig geworden en is de boom door zijn eigen gewicht gevallen.

Deze eeuwenoude bomen komen oorspronkelijk vanuit de bergen rondom de Middellandse zee. De ceder is vanaf de 18de eeuw veel aangeplant als ornament in parken. Frie Wils is groendeskundige van de stad Antwerpen en was tot enige tijd terug verantwoordelijk voor het groenbeheer van het Te Boelaarpark.  Wils: “Om de juiste leeftijd van de boom te weten, moet je de jaarringen tellen. Maar ik vermoed toch wel dat hij ruim 300 jaar oud is.” Volgens haar zijn die ceders niet meer in optimale gezondheid. En hebben zij last van een soort boomkever.

Enkele jaren geleden is in dit park ook al een Atlasceder onder de sneeuw bezweken. Ook deze boom had ruim 300 jaar op de teller. De organisatie El Wafa bood het districtsbestuur aan een nieuwe ceder in het park te planten. Volgens toenmalig lid Elhassan Radi: “als herdenking aan de eerste inwijkeling vanuit het Rifgebergte in Borgerhout.” Maar door slordige afspraken kwam dit er nog niet van. Radi: “Het aanbod blijft echter gelden.”

Geen opmerkingen: