donderdag 13 december 2012

De vooravond van Sinxen




De Peperbus heeft vele pastoors, priesters en kosters gekend, en ze zijn zo ongeveer allemaal overleden. In deze kolommen hebben we - een paar jaar geleden al - veel dode dienaars zien passeren (voorbeeld). De priester Michaël Dierckx is relatief recent overleden (1982, op de vooravond van Sinxen volgens de tekst).

De middelste foto is genomen op zijn werkplek, de Sint-Janskerk, de onderste denk ik in de pastorie in de Sint-Mattheusstraat. Eigenlijk weet ik niet zo goed wat daarop te zien is, op die onderste foto. Iets van een herdenkingsdinges?

uit de collectie van Hendrik Roelandt

Update: de onderste foto zou in het districtshuis genomen zijn (zegt Geert), en verder zou Michaël verbonden zijn geweest aan OLV ter Sneeuw en niet aan de Sint-Janskerk (zegt Ludo). Wordt waarschijnlijk vervolgd.

Update 2: het Vredegerecht, dat kan ook nog (zegt Hélène).

UPDATE 3 (26-8-2014, via mail)
 
Beste,
Ik was zeer verrast om meer dan 30 jaar na zijn overlijden op jullie blog het bidprentje te vinden van mijn oom, peter en naamgenoot Michaël Dierckx.
De informatie van Ludo D klopt als een (peper)bus: hij is wel degelijk jaren onderpastoor geweest in de parochie OLV ter Sneeuw en is begraven in Kasterlee.
Hij rust er naast zijn ouders die ongeveer een half jaar na hem, kort na elkaar, op hoge leeftijd overleden.
Als jullie (Ludo??) nog herinneringen hebben aan mijn peter en die willen delen, hoor of lees ik ze graag.
In de familie Dierckx gaat ‘nonkel Mich’ nog regelmatig over de tongen.
Uit zijn Borgerhoutse periode zijn ons vooral zijn blitzbezoeken aan Kasterlee bijgebleven met zijn vespa of zijn Renault R4.
Voor ons ook onvergetelijk, zijn nuchtere reactie nadat zijn fiets in Borgerhout gestolen was: ‘iemand anders zal hem beter hebben kunnen gebruiken’.
Pittig detail: mijn vader (93 intussen) is de oudste broer van mijn peetoom en was tegelijk peter van zijn jongste broer.
Zo ging dat vorige eeuw in de grote Kempense gezinnen J
Complimenten voor jullie leuke blog!
Met hartelijke groet.
Michaël Dierckx

9 opmerkingen:

Erwin zei

'82 Hans, '82...

Hans H zei

Haastige spoed is zelden goed. Sorrie, ik heb het aangepast.

Ludo Dieltiens zei

hallo,
Heb priester Michäel Dierckx vrij goed gekend als medeverantwoordelijke van het jeugdcentrum De Cluys - aan de Generaal Eisenhowerlei - tussen 1968 en ca 1980 - Bij mijn weten was hij verbonden aan de parochie O.L.V.-ter-Sneeuw op het Laar. Hij woonde daar ook op de pastorij - Laar 72 bij deken Joseph Luyten en de huidige pastoor. Hij is in Kasterlee begraven. - Ludo Dieltiens

Geert zei

dit is niet in de pastorij gefotografeerd maar vermoedelijk in het districtshuis.
Als ik er eens ben zal ik eens naar die deuren gaan zien.

Hans H zei

Updates toegevoegd. Samen komen we er wel :)

Anoniem zei

haha, leuk om zo'n oud bidprentje nog eens te zien verschijnen. Kijk naar die telefoonnummers...

Ondertussen zijn de nummer 3 cijfers rijker (032), maar nog steeds hetzelfde :-)

mama Hélène zei

Volgens mij is de onderste foto genomen tijdens een "missietentoonstelling" waar we met de school(Instituut Van den Bussche) naar gingen kijken ... als ik het me goed herinner was dat in het "vredegerecht" aan de Turnhoutsebaan
Zeker weet ik het niet ...

Hans H zei

Nog een derde locatie. Binnenkort hebben we heel Borgerhout gehad :)

Hans H zei

Update 3.