zondag 13 mei 2012

Foorgeschiedenis (2)



Deeltje twee in deze reeks, deel een staat hier.


Na de Tweede Wereldoorlog en de aanleg van de Ring en de Singel kreeg de buurt rond het Foorplein het zwaar te verduren, zeker toen er een belangrijk verkeersknooppunt bovenop kwam. Jonge gezinnen vluchtten weg uit de buurt die zienderogen verouderde en verkrotte, en het bevolkingscijfer daalde snel. De burgemeesters Wegge en Sledsens kwamen met het BPA nr. 18 (1970), dat bestond uit een tabula rasa ten voordele van nieuwe, gezonde woningen.


Ze trokken de kaart van de hoogbouw, daarmee werd ondanks de overbevolking het bevolkingscijfer opgedreven wat meer inwoners genereerde en daarmee meer inkomsten voor de gemeente en haar bestuurders. Er werd een 14 verdiepingen hoog flatgebouw getekend met twee loodrecht op elkaar geplaatste vleugels, een cultureel centrum en een cluster van winkels.


Het hoge flatgebouw bood een toen voor Borgerhout ongeziene woonkwaliteit. De geluidsoverlast viel er vrij goed mee door de berm van de Ring, en het zicht op het Rivierenhof was er prachtig.


Het Gewestplan bestemde de ruimte tussen de Ring en de Singel verder als groene zone, maar werd snel omgevormd tot zone voor openbaar nut. De gemeente wilde er sportvelden aanleggen,  maar door de luchtvervuiling door het verkeer bleek sportbeoefening er ondenkbaar. In de groene zone verrezen later kantoorgebouwen.


plaatje/info uit het boek Groene Singel, geschiedenis van de Antwerpse ringruimte 1906-2009 (2011)

3 opmerkingen:

Ludo zei

alsde"Jonge gezinnen vluchtten weg uit de buurt die zienderogen verouderde en verkrotte, en het bevolkingscijfer daalde snel."
Ik schreef reeds eerder dat ik over dit item "een tandje zou bijsteken". De boven geciteerde tekst is duidelijk niet van Hans. Deze is beslist geschreven door de initiatiefnemers om deze ganse wijk te laten verdwijnen. Ik verzeker jullie met mijn hand op mijn toen nog Borgerhouts hart dat de meest éénverdiepswoningen bewoond werden door de eigenaars zelf en ook als dusdanig werden onderhouden. Van verkrotting was er GEEN sprake. Het was een florerende wijk met heel wat winkels, cafés en andere neringdoeners. Sledsens en Wegge twee CVP'ers hebben er toe bijgedragen dat hun familiale opvolging financieel verder kon. Heel wat bekende politiekers, zoals Tuur Van Wallendael en C° groeiden in deze wijk op. De woning waar ik woonde was zeker niet aan verkrotting toe, wij hadden daar nog jaren willen wonen. Tot enkele "japneuzen" (Christelijke politiekers) er anders konden over beslissen.

Ludo zei

Ik wil hier nog even iets aan toevoegen. Toen we jaren na de afbraak van het Foorpein en omgeving terugkeerden naar het Hof ter Lo, hebben we gedurende de 32 jaar dat we daar woonden méér deurwaarders en opscheppingen zien gebeuren als tijdens de "goede oude tijd" van het Foorplein en omgeving ! En dan willen we het nog niet hebben over het wat kleinere blokje van de OCMW die naast de Roosendaal en de Beiaard staan....

Hans H zei

Ludo, dit is inderdaad geen verzinsel van mij, maar gebaseerd op de tekst uit het genoemde boek. Als het niet zou kloppen : goed dat je het bij deze corrigeert.