woensdag 2 mei 2012

Braem






De trouwe lezer van deze blog weet ondertussen dat de geschiedenis van Renaat Braem verbonden is met Borgerhout. De architect woonde ooit nog op de Gitschotellei en de Cruyslei. Maar er is nog een band met het district. De ‘kleine’ zus van Braem, Paula, woont nog steeds in Borgerhout, meer bepaald in de Luchtvaartstraat. Het huis zelf werd ontworpen door ‘grote’ broer. Vader Braem heeft er nog een tijdje ingewoond.

“Braem ontwerpt een sobere en praktische bel-etagewoning, met een L-vormige plattegrond en een centraal, dwars geplaatst trappenhuis, zonder zich aan ruimtelijke of constructieve experimenten te wagen. De begane grond omvat de hal, de garage, een wasplaats en bergruimten. Op de bel-etage nemen de keuken en de slaapkamer van de ouders de straatzijde in, en de woonkamer met buitentrap de tuinzijde. De kinderkamers, de badkamer en de studio van vader bevinden zich op de tweede verdieping.”

De minzame Paula Braem is een kranige negentiger. Zij is de weduwe van Rik de Roover, die onderwijzer was in de nabijgelegen Parkschool. Rik was een natuurvriend en Esperantokenner. En broer van Jules De Roover. Inderdaad, ook een architect, die onder meer de Silvertopblokken en de Couwelaar bibliotheek tekende.

Jules De Roover en Renaat Braem waren niet alleen collega’s die samenwerkten in enkele projecten. Ze waren ook aan elkaar verbonden omdat respectievelijk hun broer en zus een echtpaar waren. Maar er is meer. Renaat Braem was gehuwd met Els Severin en Jules De Roover met haar zus Frieda Severin. Toen Paula Braem mij dit vertelde moest ze lachen: “een driehoeksverhouding, maar dan wel een deftige.”

Bovenste foto: Paula de Roover - Braem naast de foto van haar broer Renaat.

Update
Naam is gecorrigeerd.

2 opmerkingen:

VdR zei

En hét Braemhuis staat in de Menegemlei, net over de grens in het district Deurne.

VdR zei

En nog iets ...
Het is Rik de Roover met een kleine 'd' en Jules De Roover met een grote 'D'. En toch zijn het broers. Reden: Rik is geboren tijdens de eerste wereldoorlog in Ede (Nl)en is daar ingeschreven met de gebruikelijke Nederlandse kleine 'd'.
De schrijfwijze van de namen van de verschillende takken van dezelfde familie is dus anders.

Ondertekend
VdR ;-)