donderdag 23 februari 2012

Onder de groene linde






De wijkcirculatieplannen in extra muros blijven de gemoederen beroeren. Rond de afsluiting van de Te Boelaerlei is er nog altijd een hoop gedoe, en met de heraanleg van de Gitschotellei is ook niet iedereen het eens. Deze mail viel van de week in onze mailbox (knip/plak + samenvatten):

Dag Hans,
(...) Het wijkcirculatieplan voor Borgerhout extra-muros is eerder al door de districtsraad van Borgerhout aangenomen. Nu wordt het voorgelegd aan de gemeenteraad van Antwerpen. Over een aantal maatregelen bestaat er discussie. Dat stond zelfs op de blog te lezen.
Maar één maatregel is tot nu toe nergens aan bod gekomen. Meer bepaald de maatregel: "de fietspaden in de Gitschotellei verbreden door de bomenrij en het fietspad om te draaien". Heel concreet betekent dit dat de huidige lindebomen gekapt zullen worden. Wat mij wel wat wrang overkomt is dat Groen de voorbije maanden voortrekker was in het verzet tegen het kappen van bomen op de De Keyserlei en de VIIde Olympiadelaan. En dat het omhakken van de bomen hier gebeurt onder de verantwoordelijkheid van een districtsschepen en een districtsvoorzitter van Groen.
Wat het argument van veiligheid betreft, in Berchem is de Gitschotellei al wel heraangelegd en daar is het fietspad blijven liggen waar het lag. Tussen de bomen en de trambedding. Bovendien, ik kan mij geen ongeval herinneren tussen een fietser die op dit fietspad reed en de tram. Misschien is dit toch wel een bijdrage op de blog waard.
Groeten, Wilfried

En dan nu even plakken uit de info van de site van het district, op zoek naar de argumenten:



De bedoeling is vooral om een veilige scheiding te krijgen tussen auto's en trams en tussen fietsers en voetgangers. (...) Ondertussen is daar ook een ander, delicaat werk bijgekomen, het vervangen van de zieke bomen in de lei.

In de loop van 2012 worden de fietspaden en de oversteekplaatsen met de zijstraten op het grondgebied van Borgerhout tussen de Bacchuslaan en de Luchtvaartstraat heraangelegd.

(...) In het nieuwe ontwerp komt er een bomenrij tussen de trambedding en het fietspad. Zo creëren we eindelijk een veilige situatie voor de fietsers. De districtsraad heeft beslist dat om deze oplossing te realiseren, de bestaande bomen best vervangen worden door nieuwe exemplaren.

Contra en pro keurig op een rijtje. Als u mijn mening niet vraagt dan krijgt u die toch: als er bomen gerooid moeten worden voor een heraanleg dan pas je de heraanleg maar aan en niet de bomen. Ouderwetsche gedachte natuurlijk.

middelste foto: Gitschotellei in 1980, de nummers 258 en verder, © Agentschap Onroerend Erfgoed, overige twee Wilfried Defillet. Titel is een compositie van Jacob van Eyck (1590-1657, wiki)

disclaimer: de bomen op de foto komen niet per sé overeen met de bomen in de tekst hierboven.

Geen opmerkingen: