zaterdag 21 januari 2012

Red House






Dit is twee keer nummer 94 op de hoek van de Sterlingerstraat en de Wilrijkstraat. De bovenste foto werd genomen in 1980, ten tijde van de inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in Borgerhout. Het grappige is dat nummer 94 helemaal niet in de inventarisatie genoemd wordt. Nummer 92 daarentegen - er tegenover op de andere hoek - wél:

Nr. 92. Hoekhuis/Wilrijkstraat, vier trav. en twee bouwl. onder pannen zadeldak (n // straat), opklimmend tot XIX B. Gecementeerde lijst- en zijpuntgevels met rechth. muuropeningen, bovenverd. met smalle penanten. Sobere vierdelige houten winkelpui met etalageramen tussen privé- en winkeldeur (522). Thans met aangepaste benedenverd.: pui verdwenen en oorspronkelijke muuropeningen gedicht; voorts vernieuwde ramen.
(de tekst werd gepubliceerd in 1992, de link staat HIER en daar staat een foto bij van nummer 92 naar aanleiding van dit artikeltje aangepast, zie update)

Dus óf er staat een fout huisnummer in de tekst, óf de fotograaf vergiste zich van huis. Ik zal het eens aankaarten bij de bevoegde ambtenaar.

Nummer 94 is tegenwoordig erg rood. En van de vierdelige houten winkelpui etc. is weinig meer te bespeuren. De erfgoedonderzoeker 2.0 rijdt nu stilletjes aan dit huisje voorbij, vermoed ik.

bovenste foto: © Agentschap Onroerend Erfgoed, titel =Jimi Hendrix





Update 23-1: ambtenaar paste de site aan.

5 opmerkingen:

Erwin zei

Hernummering Hans, hernummering...
Zie hiervoor de verschillende bedrijvengidsen.

Hans H zei

Mijn meest recente bedrijvengids is van 1961...

Afgezien daarvan: is de Sterlingerstraat hernummerd na 1980?

Erwin zei

Ik vermoed dat iemand bij VIOE een fout heeft gemaakt, want hun beschrijving past niet bij hun foto.

Vergelijk de bedrijvengids van 1931, 1951 en 1961 maar even.

elise zei

Er is een dossierke geopend, mannen. Komt in orde.

elise zei

Voila: http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/11225
Correct, proper, netjes ende opgekuist. En merci voor de foto :-)