maandag 23 januari 2012

Constructie



Het verdwenen Rijkswachtgebouw in de Oudstrijdersstraat kwam hier al meerdere malen ter sprake (voorbeeld), maar een foto met die vreemde houten constructie op het dak ontbrak tot nog toe.

Een mens vraagt zich dan af waar dat voor gediend zou kunnen hebben. Uitkijkpost? Lanceerplatform voor de Vliegende Brigade?

Suggesties zijn welkom.

foto uit de collectie van Hendrik Roelandt

6 opmerkingen:

Hans H zei

Ontvangen per mail:

Hallo Hans

De constructie op de voormalige rijkswachtkazerne. Was volgens mij niet in hout maar in staal.Als je goed kijkt staan daar mooi naast elkaar op de horizontale liggers witte isolatoren.Deze constructie diende om de "luchtlijnen" van de draad telefonie "over" de stad te leiden.Van daar gingen ze ofwel naar een volgende hoge constructie (die ook dikwijls als een stalen pilloon op een plein stond) of naar een straat waar de draden aan houten palen opgehangen werden om dan naar het huis van de aansluiting te gaan. Telkens 2 draden per abonnée.

Gtrs Jos H.2640 Mortsel

Erwin zei

Sluit mij aan bij Jos.
Op andere plaatsen in de Stad vond men zulke constructies ook.

Ludo Dieltiens zei

Op het oud-gemeentehuis van Deurne aan het Cogelsplein vinden we ook zo'n constructie. Mij is ook ooit verteld daar er ook een sirèneinstallatie op stond die op geregelde tijd werd getest.

Ludo zei

Iedere eerste dinsdag van de maand.

Hans H zei

Ha! Bij ons in het dorp ging het alarm iedere eerste maandag van de maand af. Dat was nog in de tijd van de Koude Oorlog. Een Russische inval hadden ze op zo'n maandag moeten plannen, dan had iedereen het idee gehad dat het een oefening was.

Anoniem zei

Als jonge kinderen kregen wij kregen te horen dat dit de 'donder' was en het was inderdaad een stalen constructie.