zaterdag 19 november 2011

Werk der aardappelschil



Borgerhout, 29 december 1915

BURGERS VAN BORGERHOUT

Het is voor niemand een geheim dat, terwijl overal de aardappelschillen in vuur en vuilnisbak terechtkwamen, Wij het waren, die dezelfde bij de burgerij kwamen afvragen, om aan het zoo dringende nationale werk - steun aan Belgische weduwen, wezen en invalieden door de oorlog - mede te kunnen helpen.

Geen flauw idee waar dit precies over gaat, ongetwijfeld heeft het iets te maken met de ellende in de eerste wereldoorlog. Karel Van de Woestijne (heeft een straat alhier) schreef er ook ooit iets over:

"En zulken maatregel gaat men juist treffen op het oogenblik, dat het ‘Werk der Aardappelschil’ zijne eerste vruchten afwerpen zou! - Want ik vergat u mede te deelen, dat het weldadige Brussel weer maar eens een ‘Werk’ rijker geworden is: het bovengenoemde namelijk. Wat met de door dat werk ingezamelde schillen gedaan wordt, is mij een arcaan."

(bron: Verzameld journalistiek werk. Deel 9. Nieuwe Rotterdamsche Courant maart 1916 - september 1919 (ed. Ada Deprez). Cultureel Documentatiecentrum, Gent 1992)

Ik voel mee met Karel: mij is het ook een arcaan, wat dat ook moge zijn. Wie werpt de eerste schil?
uit de collectie van Leen Ooms

Geen opmerkingen: