woensdag 16 november 2011

Schrijvend Borgerhout





De veel te jong overleden Hugues C. Pernath (voor de Borgerhoutse burgerlijke stand Hugo Wouters). Geboren op 15 augustus 1931 wou zijn vader hem eigenlijk Napoleon te noemen, maar diezelfde Borgerhoutse burgerlijke stand wees dat af.

Op 16jarige leeftijd wordt hij beroepsvrijwilliger in het Belgische leger om aan zijn ruziënde ouders - die in een vechtscheiding zitten - te ontsnappen. Hij blijft uiteindelijk 13 jaar beroepsmilitair, iets dat hij als zijn universiteit zonder einddiploma beschouwt.

Na zijn legertijd werkte hij als boekhandelaar, vertaler en - na 1965 - boekhouder en schreef naast zijn poëzie af en toe artikelen voor de dagbladen Vooruit en De Nieuwe Gazet.
In 1955 is hij één van de oprichters van het blad Gard Sivik en in 1972 richt hij - samen met Patrick Conrad en Nic van Bruggen - de Pink Poets op.

Op 4 juni 1975 wordt hij dood aangetroffen in het pand waar de Pink Poets samen kwamen. Een bloedklonter in de hersenen werd hem fataal.

Hugo ligt begraven op het Antwerpse Schoonselhof. Zijn grafmonument - foto 2 - bevindt zich op perk R, rij 4 en kan u daar gaan bezichtigen.


Volgens verschillende bronnen was zijn vroege werk pessimistisch, emotioneel sterk geladen en modern maniëristisch. Ik zal dat maar aannemen, want ik heb het nog niet gelezen.


Geen opmerkingen: