woensdag 9 november 2011

Nooit meer stil







De gemeente Borgerhout was er eind jaren '50 vooral trots op. "Het uitmonden van de koning Boudewijn autosnelweg, vlak tegenover de Turnhoutsebaan, heeft onze gemeente gelegd op een knooppunt van internationale wegen" en zo "zal onze gemeente een bijzonder belangrijke ligging hebben."


Die belangrijke ligging werd bewaarheid, maar waarschijnlijk op een andere manier dan het gemeentebestuur indertijd voor ogen had: in 2011 passeerden er dagelijks maar liefst 230.000 voertuigen op het stukje Ring tussen oud en nieuw Borgerhout. Daarmee was het het drukst bereden stuk snelweg van Vlaanderen en een berucht fileknooppunt.

De aanleg van de Boudewijnsnelweg kostte het Rivierenhof in Deurne 12 hectaren natuurgebied, en voor de bewoners van de Tuinwijk is het sindsdien nooit meer stil.

Dat stond gisteren nog maar eens in de GvA: "In de Borgerhoutse Tuinwijk, vlakbij de E313, zijn overdag geluidswaarden van 64,8 decibel en 's nachts van 61,2 decibel vastgesteld. Ruim boven de streefwaarde van 50 of zelfs 42 decibel die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert. Dat blijkt uit geluidsmetingen die eind oktober op vraag van de bewoners gebeurden."

En dan te weten dat die tuinwijk oorspronkelijk was aangelegd om de arbeiders te bevrijden van de ongezonde toestanden in de grootsteden. Doelstelling niet gehaald.
bovenste foto: aanleg van de E313 ter hoogte van het Sterckshof door Robert Tilkin, onderste plaatje uit Borgerhout 1914-1964, met de tuinwijk op de achtergrond

Geen opmerkingen: