woensdag 17 augustus 2011

Vrij Technisch Instituut (1)




Nog wat foto's van het Vrij Technisch Instituut (zie ook hier). Deze zijn genomen tijdens de opendeurdag van 5 mei 1984.

Op de achterkant van de onderste foto staat 'synchroniseren alternator labo A31'. Korte uitleg: "de proefopstelling met het lampenbord gaat over de synchronisatie van een 3-fasige synchroonmotor op het elektriciteitsnet. Onderaan de tafel links de synchroonmotor en rechts een gelijkstroom "shunt" motor. Beide zijn mechanisch gekoppeld. De gelijkstroommotor drijft de andere motor aan, die dan als alternator werkt en spanning genereert. De bedoeling is nu de snelheid en spanning zo te regelen, dat de alternator een perfect aan het net gelijke wisselspanning genereert . Zelfde spanning, zelfde frequentie, zodat alles perfect "in faze" is met het elektriciteitsnet. Op dat moment kan de synchroonmotor op het net geschakeld worden. Zolang de shuntmotor draait levert de synchroonmotor aan het net, van zodra de shuntmotor wordt uitgeschakeld draait de synchroonmotor als motor en niet langer als alternator.

Wat was nu het leuke aan die proef ? Als de leraar niet toekeek zorgde je ervoor dat het niet perfect in faze is op het moment dat je de synchroonmotor op het net schakelt. Op dat moment veroorzaak je een kortstondige kortsluiting, de rotor van de synchroonmotor wordt bruusk meegesleurd door het draaiveld van de stator, wat een knal oplevert. Hoe meer uit faze hoe heviger de kortsluiting en de knal. We hebben deze proef een ganse namiddag moeten uitvoeren tijdens een opendeurdag,tientallen keren na elkaar, je kan je voorstellen dat het crescendo ging
."

Achter op de bovenste foto 'schoolgebouw Appelstraat'. Dat den TIB zo ongeveer het de hele binnenruimte Prins Leopoldstraat/Oudstrijdersstraat/Appelstraat/Turnhoutsebaan innam was mij wel bekend (ze hebben ooit zelfs De Roma gekocht (1982), maar dat er een ingang in de Appelstraat geweest zou zijn nog niet. Er waren blijkbaar meerdere deuren en poorten van de nieuwbouw, maar ook de opgekochte garages van Van Den Bulck. Wordt vervolgd. (bonusklik: de opendeurdagen van 1936)

foto's/info: Miguel Duro Gonzalez

Geen opmerkingen: