zaterdag 6 augustus 2011

Houder der kaart







Het gaat hier de laatste tijd nogal veel over de politie. Dat is niet omdat we dikke vrienden zijn, maar gewoon toevallig. Zagen we hier van de week al het voltallige Borgerhoutse politiekorps van 1962, vandaag richten we ons op het individu. En die heet Jos Van Hove.

Jos kwam hier ook al eens voorbij, als verbalisant bij dat verschrikkelijke ongeluk op de Singel. En dit is zijn politiekaart.

Zo'n kaart moest eigenlijk ingeleverd worden als een agent met pensioen ging. Maar dat is buiten de beroepseer gerekend. Een getuigenis die in onze mailbox viel (niet van Jos dus, want die is niet meer onder ons):

"Die politiepassen ook. Jarenlang vloek je op je werk. Maar als dan het pensioen nadert begin je emotionele banden te ontwikkelen met bepaalde symbolen van je slechte relatie met je zo dikwijls verwenste werkgever en je wilde dat symbool houden. En dan stelde de begrijpende administratie chef een akte van verlies van identificatiekaart op. Je wist dan terwijl je die akte typte dat je pure valsheid in geschrifte pleegde. Maar iedereen deed mee. Als je die aktes zou bundelen dan kreeg je een compendium van valsheden in geschrifte. Idem voor de politiebadges die (sinds 1978??) ingevoerd werden. Die dingen moesten ingeleverd worden; “om misbruik te voorkomen”."

Lang leve de ambtelijke ongehoorzaamheid, want daardoor is deze kaart toegevoegd aan het online-archief van Borgerhoutse trivia.

uit de collectie van Miguel Duro Gonzalez

Geen opmerkingen: