maandag 6 juni 2011

Grote sportavond



Grote sportavonden, daar hebben we hier de laatste tijd ons deel wel van gehad. Ik noem een Barcelona-Real Madrid of een Marokko-Algerije. Niet dat die wedstrijden hier gespeeld werden of dat er anderszins een logische aanleiding was om de boel kort en klein te slaan, maar toch: Borgerhout staat weer op de kaart.

Schakelen we nu over naar 1953, naar de grote sportavond in het gildenhuis in de Wijnegemstraat (nu: Rataplan). Ten voordele van de parochiale werken van Sint-Anna, met medewerking van Rik Van Steenbergen en Stan Ockers. En natuurlijk de accordeonvirtuoos Leo Kiebooms, met als klap op de vuurpijl Rupske Lauwers (wielrijden op rollen).

Relletjes werden na afloop niet gemeld.

Plaatje uit de collectie van Gaston Van Bulck.

5 opmerkingen:

Youssef Brahim zei

"Relletjes" waren er geenszins. Ik was er bij samen met mijn vader. Ik was toen vooral onder de indruk van de kunstjes van Rupkse lauwers op zijn rollen. Geweldig.

Hans H zei

Google: "Willy Lauwers werd geboren op 17 april 1936 te Hemiksem. Hij was een beloftevolle Belgisch wielrenner, bekend bij de bijnaam "Rupske", die op bijna 23-jarige leeftijd door een ongeluk op de wielerpiste om het leven kwam. "Rupske" Lauwers had zijn bijnaam te danken aan zijn speciale manier van rijden: slingerend, wiegend en 'kronkelend als een rups'. Het was wielerglorie Rik Van Steenbergen die hem overhaalde om wielrenner te worden. Willy Lauwers was 2e in de Scheldeprijs Vlaanderen in 1954, 2e in het criterium te Hanret in 1956, 3e te Antwerpen, 2e in de Zesdaagse van Antwerpen in 1957 en telkens 1e in wielerwedstrijden te Leuven (1957), te Antwerpen (1958), te Borgerhout en te Hoegaarden (1958). Hij werd als één van de meest beloftevolle wielrenners van de jaren '50 beschouwd.
Lauwers Willy kwam op 12 april 1959 om het leven na een zware val op de wielerbaan van Palma de Mallorca, Spanje, waar hij het Belgisch kampioenschap 'stayeren' in 1959 voorbereidde."

jan zei

@youssef Awesome! Als je nog foto's hebt van die gelegenheden, je weet ons te vinden.

Ludo zei

"Rupske" demonteerde zijn fiets teriwijl hij op de rollen fietste. Hij verdanderde van shirt, van fietsschoenen e.d. Hij demonteerde zijn stuur en monteerde een ander en dit allemaal met een losse fiets op rollen. Niet gemakkelijk hoor. Pas later kwam men er op om het achterwiel vast te zetten zodat men er niet meer kon afvallen.

Ludo zei

In de periode 1953-54 waren het vooral de onderpastoors Matheussen en Vandeputte van de St.Anna parochie die aan de basis lagen van deze Sportavond. Ze fietsten ook allebei. Matheussen was proost van verenigingen van allerlei christelijke aard terwijl Vanddeputte dan weer de proost was vanalle vrouwen afdelingen.