maandag 6 december 2010

Wisselspoor/spoorwissel


Ooit (= vroeger) waren er in Borgerhout twee stations. Het ene was station Antwerpen-Oost. Dat station deed tot 1 juni 1975 dienst als internationaal reizigersstation voor Antwerpen, voor treinen die niet via Antwerpen-Centraal reden, waarna deze rol werd overgenomen door station Antwerpen-Berchem (dezer dagen heeft Berchem dat aureool trouwens ook verloren). Tegenwoordig is het Ooststation een klein stipje op het nationaal spoorwegnet.

Het andere was het buurtspoorwegstation aan het Foorplein (plaatje hierboven). En dat station bestaat allang niet meer.

Tot vandaag waren plaatjes van die twee stations op deze site te raadplegen onder het label 'station', maar de nationale splitsingsdrang indachtig hebben we hier wat responsabilisering toegepast.

Dat wil zeggen: wie foto's wil bekijken van het station Antwerpen-Oost klikt op Ooststation, en voor foto's van het buurtspoorwegstation klikt u op dat label.

"Ordnung muß sein!”

Foto uit de collectie van Yves Lemmens

3 opmerkingen:

Ludo zei

Dit was dus ook het eindstation voor het vee dat uit de Kempen kwam men ging aanbieden in de slachterij. Het vee kwam daar van de "boerentram" en de boeren gingen er dan via de "donkere poort", Statielei, Guldensporenstraat en zo verder naar de Kerkstraat om via het Schijnpoort het slachthuis te bereiken. Dit zorgde voor heel koeien vlaaien op het traject met bijhorende geur !

jozef zei

Eerst: Dit (Foorplein) is een station van de NMVB Nationale Maatschappij Van Buurtspoorwegen, die lijnen hadden naar Hoogstraten, Turnhout, Zandhoven enz. De "Boerentram" inderdaad, ben er dikwijls mee naar Turnhout gereden. Het Ooststation is een NMBS (Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen)= trein-station, en die zijn begin 1900 omhooggelegd op de "Centers".

Tweedens: vraag om info: die koeien moesten niet altijd zo ver. Borgerhout had daar ergens ook een slachthuis (concurrentie met Antwerpen)vraag: waar lag ergens het slachthuis van Borgerhout???
Borgerhout lag sinds de middeleeuwen in conflict met de Antwerpse beenhouwers... in 1905 was hier nog een eigen slachthuis ... geen idee wanneer het is opgedoekt.

Ludo zei

Of er een slachthuis in Borgerhout was weet ik niet maar dat ze het traject volgden zoals ik schreef klopt hoor. Ik herinner me de koeienvlaaien als de dag van gisteren...