woensdag 24 november 2010

Borgerhout splitsen: moeilijk, maar mogelijk


Borgerhout opsplitsen is technisch mogelijk, maar het wordt een ingewikkelde zaak en het is vooral een politieke keuze. Dat is de conclusie van de ATV-uitzending 'Plan B', waarbij 11 middenstanders hun licht lieten schijnen over de vraag of en hoe ons district kan worden gesplitst.

Nu de communautaire onderhandelingen tussen intra- en extramuros nog altijd niets hebben opgeleverd en de N-BA (Nieuw-Borgerhoutse Alliantie) enkele weken geleden openlijk sprak over Plan B, wilde ATV nagaan of een splitsing wel degelijk mogelijk is en hoe dat technisch kan worden gerealiseerd. Elf middenstanders maakten voor hun eigen vakgebied de denkoefening.

De reportage bewijst dat het thema geen taboe meer is en dat een splitsing ook mogelijk is. Het zal dan echter wel een politieke keuze zijn die leidt tot zeer moeilijke en vooral zeer ingewikkelde onderhandelingen tussen binnen- en buitenborgers. De grootste obstakels zijn zoals verwacht Tubantia en het wegenvignet voor de Turnhoutsebaan.

Uit de reportage blijkt dat vooral de buitenborgers het cultureel moeilijk zouden krijgen. Een splitsing van de culturele zekerheid zou hen voor problemen stellen en ook qua gezelligheid heeft extramuros minder overlevingskansen dan intramuros. Beide partijen zouden het in een overgangsfase moeilijk krijgen.

(deze persiflage is gebaseerd op een artikel uit de GvA)

2 opmerkingen:

wannes zei

Wij extra-murossen _eisen_ een corridor naar de Rataplan!
In ruil daarvoor zijn we eventueel bereid om _te praten_ over de toegang tot het Boelaerpark en tot geneeskundige zorg (Erasmus)

Haha, Tubantia, wij doen alsof dat dat een strijdpunt is, maar op het laatste gaan we dat gebruiken als toegeving. Hun stadion ligt toch al op grondgebied Deurne, de overlopers!

Hans H zei

Wij eisen eerst 500 miljoen op jaarbasis en dan kan er verder gepraat worden.