maandag 8 november 2010

Aan het Ooststation


In de buurt van het station Antwerpen-Oost vielen in 1944/45 verschillende V-bommen. Waar deze foto precies genomen werd is niet bekend, het bijschrift luidt slechts 'Aan het Ooststation'.

Ik denk dat het ergens rond het huidige Luitenant Naeyaertplein moet zijn geweest, maar als er mensen zijn die het zeker weten (ook als dat niet zo is) hoor ik ze graag.

Uit: Antwerpen onder V1 + V2, collectie Paul Bekaert

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb een klein vermoeden dat het is getrokken waar nu de parking aan het Oost-Station is. Ik denk dat om dat je 2 kerktorens ziet uitsteken, vermoedelijke Sint-Norbertus (zurenborg) en H. Familie (Koxplein) En de parking straalt vandaag de dag nog iets uit van "hier stonde vroeger huizen" vind ik persoonlijk.

Hans H zei

Je bedoelt de parking aan de Vlijtstraat (uithoekje Borgerhout, verlengde van de Uitbreidingsstraat)?

Daar zou je best nog wel eens gelijk in kunnen hebben. Ergens moeten we daar nog een jaren '70 foto van hebben, ik zal eens gaan graven.

Hans H zei

Nog een mening die per mail toekwam:

"Hallo Hans

Met die summiere gegevens waarover we beschikken, en de omgevingskenmerken op de foto even gaan werken... 't moet volgens de foto aan de Ooststatie gaan (de nieuwe want vroeger , veel vroeger sprak men van de oost statie waar men nu van het Centraal Station Spreekt)

Het is duidelijk een straat binnen de "centers" Waar is er een straat, waar geen huizen aan de gene zijde staan ?Waar is er een straat, waar de tuinen uitgeven op een onbebouwde straat ?Waar is er een straat , waar de ene zijde lager lijkt te liggen dan de andere ?

Om op deze vragen één gezamenlijk antwoord te krijgen lijkt het mij- de straat op de voorzijde = Omheining Statie van Borgerhout straat- deze is binnen de centers, heeft aan stadszijde tuintjes, en aan de andere zijde verhoging = Omheining Statie van Borgerhout straat-deze ligt ook hoger dan de omgeving aan stadszijde = Omheining Statie van Borgerhout straat

Met deze gegevens even verder gezocht naar de V inslagen in die buurt en..........- inslag op 01/02/1945 om 14:19 in de Tweelingenstraat op de huizen 76 en 78 (2 doden en 15 gekwetsten) Gezien de tuintjes van de huizen Tweelingenstraat uitgeven op Omheining Statie van Borgerhout straat : lijkt mijn stelling te kloppen (Midden op de foto, net boven de "geteisterde" daken, en torenspits..............

Groetjes Jos Hermans"

Stefan Nicolai zei

klopt inderdaad!
De torenspits die te zien is, is deze van de kerk aan het Coxplein

De huizen 74-84 van d e Tweelingenstraat zijn volledig verdwenen en vervangen door 3 appartementsblokken (74-46, 78-80 en 82-84)
Woningen 72 en 86 hebben ook geen originele look meer.