woensdag 9 juni 2010

Recensie


Deze week verscheen het boek Groeten uit Borgerhout, dagboek van een buurtbewoner van Walter Lotens. Walter kwam in 1993 aan het Krugerpark wonen, en schreef vanuit dat stukje Borgerhout een boek over zijn visie op samenwonen in een multicultureel stadsdeel.

Het verhaal is gedeeltelijk gegoten in dagboekvorm. Die dagboeken beslaan de perioden 1993-1998 en 2004-2010. In de tussenliggende periode verbleef de schrijver 6 jaar in het buitenland. Net in die tijd (met name de jaren 2001-2002) ging het er hier soms heftig aan toe, zoals bij de rellen op de Turnhoutsebaan in 2002. De afwezigheid van de auteur bij de gebeurtenissen wordt ondervangen door een intermezzo in te lassen over de politieke ontwikkelingen in Borgerhout (o.a. de opkomst en ondergang van de AEL).

In het tweede deel komen (ex-) bewoners, middenstanders en andere betrokkenen aan het woord. In die laatste categorie gaat het dan om initiatieven zoals Borgerhoudt Van Mensen en Buurt In Zicht, en hier krijgt bijvoorbeeld Manu Claeys een vrij podium om zijn verdiensten in de verf te zetten. De toon van die gesprekken komt in grote lijnen overeen met de persoonlijke kijk van de schrijver: positief en optimistisch. Wonen in het samenlevingsexperiment Oud-Borgerhout is niet altijd makkelijk (geweest), maar men is hier graag en ongemakken horen er nu eenmaal bij.

Op een bepaald punt in het boek snakte ik eerlijk gezegd naar een vloekende VB'er of een misnoegde Marokkaan, maar die ontbreken. Alleen Mohammed Chakkar toont zich bezorgd over enkele recente ontwikkelingen. Voor de rest wordt het bestaan van negatieve belevingen wel erkend, maar ze krijgen een plaatsje op de achtergrond. Daar ligt dan ook het grootste verschil met dat andere boek over Oud-Borgerhout, Hotel Fabiola. In Groeten uit Borgerhout lijkt het soms of de generatie die vanaf de jaren '80/'90 de krijtlijnen voor een nieuw Oud-Borgerhout uitzette hier zijn zegeningen telt.

Als buurtbewoner is de herkenbaarheid de grote meerwaarde van het boek, vooral door de beschrijving van de geschiedenis van de buurt en het wedervaren van de bewoners. Het ontstaan van het park, de oprichting van café Apropoo en de Roma, het komt allemaal aan bod en is zeker interessant voor mensen die hier nog niet zo lang wonen. Voor de anciens - die erbij waren toen het allemaal gebeurde - wordt de recente geschiedenis van Oud-Borgerhout nog eens keurig op een rijtje gezet. Het werd zeker tijd dat dat eens gebeurde, maar wat meer kritische kanttekeningen hadden wat mij betreft niet misstaan.

Groeten uit Borgerhout , Dagboek van een buurtbewoner door Walter Lotens, Lannoo, 320 pagina's, ISBN 9789020991239, € 22,50
(zie hier een filmpje van de boekvoorstelling op ATV)

1 opmerking:

elise zei

Ik vul even aan: geen prentjes in het boek!!! Of jawel: 1 foto van de Peperbus lente 2010. Voor dat deel van het verhaal moet u dus nog steeds op onze blog kijken :-)