zondag 27 juni 2010

Kick & rush


Op de foto: voetballende jongeren op het Vinçotteplein, rond het jaar 2004. Tegenwoordig is er een echte voetbalplaats aangelegd, maar toen was dat nog niet het geval. Toevallig is op dit moment het WK voetbal aan de gang, dus we passen onze terminologie aan.

Kick 'n rush is een Engelse manier van voetbal spelen. Dat komt er op neer dat je de bal hard naar voren schiet, er met z'n allen achteraan rent, en dan hoopt dat het goed komt.

Dit soort tactiek komt sterk overeen met het beleid van de stad Antwerpen ten opzichte van stadsontwikkeling. Bijvoorbeeld: het plein hierboven.

Daar stonden huizen en daar woonden mensen, maar het is onteigend en afgebroken met de bedoeling er appartementsblokken te bouwen. Maar de bal heeft de spits niet bereikt. Afbreken en onteigenen ging nog net, maar de bouw van blokken is er door een combinatie van protest, gebrek aan geld en voortschrijdend inzicht niet van gekomen. Het Vinçotteplein is een plein geworden tegen wil en dank.

Engeland wordt dit jaar weer geen kampioen.
Foto uit "Wandelzoektocht speuren naar een leefbare stad, wandelboekje Oud-Borgerhout", Argus 2004, collectie Staf Hermans.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

We willen toch ook niet dat dit gebeurt met het Moorkensplein?

jan zei

@benjamien Wat is er nu weer mis met dat pleintje? Ben jij trouwens over alles zo negatief?

Hans H zei

Mijn vrouw vindt dat ik met dit stukje (en het stukje over het Moorkenspark) nogal negatief uit de hoek kom. Is niet waar, 'tis juist opbouwend & positief kritisch bedoeld.

Meer groen, maar met beleid en visie.

jan zei

@hans, zo las ik het ook maar inderdaad, kritiek en negativiteit kunnen dicht tegen elkaar liggen.

Anoniem zei

Ik wil ook niet negatief uit de hoek komen, eerder ruimdenkend en realistisch. Een plein creëer je toch niet door mensen weg te sturen... mor soit, misschien ben ik te sociaal voelend dan.

Unknown zei

Heel gezellig geworden ,

Unknown zei

Mooie plaats