maandag 10 mei 2010

Monumentaal Borgerhout (11, 12 en 13): H. Familie en Cornelius


Ik merkte het pas vandaag op! Nochtans groot nieuws.
Borgerhout heeft er sinds 21 april 2010 namelijk in één klap drie monumenten bij: Minister Geert Bourgeois tekende het definitieve beschermingsdossier van de parochiekerk, de pastorie en de kerkmeesterswoning aan het Koxplein.

De tekst uit het inhoudelijk dossier kan je op de inventariswebsite nalezen.

Update 12 mei: vandaag plaatste de GvA het persbericht (hh)

3 opmerkingen:

Mark Andries zei

Minister Bourgeois beschermt definitief de parochiekerk H. Familie en Sint-Cornelius en de bijhorende devotiekapel, het kerkmeestershuis en de pastorie in Borgerhout (persbericht kabinet minister Bourgeois)

Het geheel, bestaande uit kerk, devotiekapel, kerkmeestershuis en pastorie, vertoont een opmerkelijke architecturale samenhang. Het ontwerp is van de hand van Frans Mertens (1864-1943). Het algemeen concept van de kerk gaat terug op voorbeelden uit de Franse hooggotiek.
De nog intact bewaarde beschildering van de koorsluiting en de corresponderende glas-in-loodramen zijn van artistieke waarde. De stijl van deze muurschildering is ver verwijderd van de historiserende muurschilderingen van de academies of de onderrichtende prenten van de Sint-Lucasscholen. Het eenvoudige ontwerp met simpele vormen is eerder een volkse versie van thema’s die voortvloeien uit de “rationele” art nouveau.
Mogelijk bepaalden het nog agrarisch karakter van de nieuwe parochie en de aanwezigheid van talrijke slagerijen de keuze van Sint-Cornelius, patroon van boeren en hoornvee, als tweede beschermheilige. Bijzondere verering genoot ook Onze-Lieve-Vrouw van de Vruchtbare Wijnstok die aanroepen werd tegen de hoge koorts. Naast de kerk staat een devotiekapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, die nog steeds intensief wordt bezocht.

Hans H zei

Hee, een kabinetsmedewerker die een persbericht in de comments zet! Er zit zeker een nieuwe communicatiemedewerker op het VIOE? :)

(of het zijn binnenkort verkiezingen, dat kan ook natuurlijk)

elise zei

Maar ik ben wel blij met het persbericht als reactie op mijn stukje!