woensdag 3 maart 2010

Vermeulen: aanzet tot biografie


Over de Borgerhoutse bouwmeester Theodoor Vermeulen vind ik bitter weinig terug. Boeiende informatie werd verzameld in een licentiaatsthesis uit 1978 over Antwerpse art nouveau-architecten.

Vermeulen werd geboren in Borgerhout op 17 augustus 1869 als zoon van aannemer P. Vermeulen en overleed er in 1927. In het palmares van de Koninklijke Academie van Antwerpen wordt hij enkel voor het studiejaar 1878-79 vernoemd, waaruit blijkt dat hij wellicht de opleiding bouwkunde niet volledig afwerkte.

Samen met zijn vader had hij de leiding over een bouwonderneming. Hun briefpapier vermeldde: "Aanneming van bouwwerken, stoom-houtzagerij en schrijnwerkerij / meubels in stijl; mouluren voor meubel- en bouwwerken; draaiwerk van allen aard; steenhouwerij; fabriek van broyeur-mortel en gezifte asch".

Bureel annex schrijnwerkerij kwamen we al tegen in de Kattenberg, naast de bouwmeesterswoning zelf. De fabriek van mortel en as was gelegen in de Korte Van Ruusbroeckstraat nr. 26 in Berchem (foto). Anno 2010 vinden we op dat adres het rechtse van een samenstel van drie rijwoningen terug.

Op basis van de stijl van de gevels en een vluchtige screening van de resultaten van het digitale stadsarchief lijkt het mij mogelijk dat deze huizen door het bedrijf Vermeulen ontworpen en uitgevoerd zijn. Omdat de drie huizen zeer ondiep zijn, vermoed ik dat de fabriek gelegen was in het ruime inpandige perceel achter deze huizen. Iemand tijd om de originele bouwaanvragen te gaan bekijken?

Nog een weetje: Theodoor Vermeulen signeerde zijn ontwerpen meestal met Vermeulen-Manniën, waarbij hij bij zijn eigen naam die van zijn vrouw voegde. Dit wellicht om verwarring met zijn vader uit te sluiten. Het bedrijfsarchief van vader en zoon Vermeulen is naar verluidt verloren gegaan.

Met dank aan: VANHOVE B., De Art Nouveau-architecten in het Antwerpse: een doorsnee, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1978, p. 67-68.

3 opmerkingen:

Geert zei

Het einde van de biografie kan luiden en hij ligt begraven op Silsburg perk C1-Oost, of in mensentaal op de "Hoofdbaan".

elise zei

Aha. Dat is interessant.
Heb jij daar een foto van? Dan kan ik meteen een volgende artikeltje posten op deze site :-)

Peter zei

Kattenberg 116/118/120 waren huizen van Vermeulen . Begonnen in de ingesloten gronden achteraan .Daarna beginnen bouwen in de straat zelf .