zaterdag 23 januari 2010

Oranjerie




In 1914 kocht de gemeente Borgerhout van het echtpaar du Bois de Vroylande- Cogels het domein te Boelaer inclusief kasteel, oranjerie (met typische rondboogvensters), koetshuis en omliggend park.


Het was de bedoeling dat dit park een openbaar domein zou worden, waar de Borgerhoutenaars konden genieten van een rustige omgeving.


WO I maakte dat er van die plannen weinig in huis kwam. Vanaf 1916 werd het kasteel een "schoolkolonie" waar verzwakte kinderen konden verblijven.


Na de oorlog, waardoor veel woningen verwoest waren, werden er noodwoningen opgericht op de Gitschotelvelden. . Een oranjerie (of orangerie, van het Franse oranger: sinaasappelboom) is een gebouw waar men 's winters de kuipplanten bewaart, die 's zomers buiten staan.


De jongensafdeling bleef nog op de Gitschotelvelden tot in maart 1933; toen werden in het koetshuis (de huidige Parkschool ) lokalen ingericht als jongensschool. Door de jaren heen werden de gebouwen verscheidene malen heringericht en uitgebreid. In 1970 verhuisden de meisjes naar een totaal nieuw gebouw aan de straatzijde (Arthur Mathijslaan ) zodat alleen de kleuters in de verbouwde oranjerie bleven. De jongens bleven in het ondertussen sterk uitgebreide koetshuis.


Later werden beide lagere scholen gemengde scholen en vanaf 1983 werden de 3 gemeentelijke scholen stadsscholen.


Info van de website van kleuterschool Het Klavertje.

Geen opmerkingen: