zondag 16 augustus 2009

Allereerste


"3 juni 1841. Op het Laar in Borgerhout legt men de eerste steen van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk. Architect Ferdinand Berckmans (1803-1854) heeft plannen getekend in neogotische stijl. De kunst van het verleden is dankzij de romantiek herontdekt en men droomt van nieuwe gebouwen in wat men voorlopig de 'modern-gothischen' stijl noemt. De Koninklijke Maetschappij ter Aenmoediging der Schone Kunsten, die onder meer prijzen voor de beste architecturale ontwerpen uitreikt, maakt van die bouwtrant zelfs een wedstrijdonderdeel.

Volgens sommigen zal de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw de allereerste neogotische kerk van de wereld zijn! Het bedehuis is af in 1843 en wordt drie jaar later plechtig ingewijd. Nauwelijks een eeuw later wordt de kerk beschadigd door een Duitse V-bom. In plaats van het oude gebouw te herstellen, kiest men voor een eigentijds bedehuis in moderne stijl."

Foto uit de collectie van Maria Verhaert, tekst uit '365 Dagen Antwerpen' (Uitgeverij Lannoo in samenwerking met het stadsarchief, 2008)

Geen opmerkingen: