woensdag 3 juni 2009

Tegen de vlakte



"Een hoogbouwproject van de Belgische staat was de aanzet tot het onteigenen en slopen van 270 woningen aan en achter het Foorplein in 1973.

In de gemeenteraad van Borgerhout werd door de oppositie aan de Burgermeester de vraag gesteld:

"Mijnheer de Burgemeester is het omdat op het Foorplein zoveel socialisten wonen dat gij nu deze wijk laat afbreken?" Het antwoord van de toenmalige Burgervader was kort en krachtig "Ja"."

Foto en tekst van de site Hof Ter Lo & Foorplein.

7 opmerkingen:

Ludo zei

Deze foto is géén foto van de afbraak van het Foorplein en of Franselei.

Hans H zei

Dag Ludo,

Klik even op de link op het einde van de tekst (in het oranje), dan kom je op de website Hof ter Lo en Foorplein. Dan klikken op het linkerbalkje 'geschiedenis overzicht' en dan helemaal naar beneden scrollen.

Ludo zei

Hey Hans,
Aan die website van Karel heb ik mee gewerkt. Ik wonnden dar van 1937 tot 1961. Ik ken die omgeving uit mijn broekzak. Ik zei ook al aan Karel dat die foto niet van daar is. Daar hebben voor- en ook na de afbraak géén verkeerslichten gestaan. Echt waar, dat moet een foto van ergens anders zijn !
Ludo

Hans H zei

Is er iemand die weet waar deze foto dan wél genomen zou zijn?

Erwin zei

Nochtans denk ik ik dat het wel degelijk Foorplein en omgeving is.
De foto zou dan genomen zijn vanaf de brug die naar het Rivierenhof leidt en de bocht naar rechts leidt naar de Noordersingel en Sportpaleis.

Ikzelf ben in 1974 op de Statielei komen wonen en toen was een groot gedeelte van de wijk al afgebroken, maar de verkeerslichten op de Singel stonden er toen al.

Ludo zei

Erwin, Als de foto zou genomen zoals jij denkt dan is de afstand van de reclame panelen aan de linkerkant van de foto naar de rechterzijde daar waar de verkeerslichten staan te kort om het Foorplein te zijn. Het Foorplein was minimum 100m lang. Ik probeer er al een paar jaar om er uit te geraken maar het lukt me langs geen kanten. Daarom denk ik best dat we een hulplijn inroepen, dus over naar familie maar ik ben steeds bereid om een hand toe te steken.
Ludo

Erwin zei

Ludo,

Weet jij van wie of wat Karel die foto heeft gekregen?
Ik ken geen enkele plek in Borgerhout die hier op lijkt.

Op de site van het Stadsarchief vindt men nog niets terug en het duurt nog even voor het gemeentearchief van Borgerhout ontsloten en toegankelijk is.

Laten we het zo stellen: Het is het Foorplein tot het tegendeel is bewezen.