dinsdag 10 maart 2009

5 Uitgeblazen kaarsjes




De kaarsenfabriek de Roubaix-Oedenkoven (den Bougie) aan de huidige Bleekhofstraat. Op de onderste foto ziet u hoe het er op dezelfde plaats in 1995 uitzag (heel veel is er sindsdien niet veranderd).

Den Bougie is de geschiedenis ingegaan vanwege een bloedig onderdrukte staking voor het algemeen stemrecht aan het eind van de negentiende eeuw.

Op maandag 17 april 1893 kondigden de socialisten een algemene staking af, naar aanleiding van het op 11 april in de Kamer verworpen liberale wetsvoorstel voor algemeen stemrecht.

De volgende dag sloten gendarmes en burgerwacht het havenkwartier af. 3.000 Betogers stroomden in de richting van Borgerhout om ook het personeel van de kaarsenfabriek de Roubaix-Oedenkoven tot staking aan te zetten. Er braken rellen uit. Eerst schoot de politie met losse patronen, maar later werd het bevel gegeven om met scherp te schieten. Er vielen vijf doden en veel gewonden, onder wie vier ernstig die naar het Sint-Erasmusziekenhuis moesten worden gebracht. De volgende dag keurde de Kamer een katholiek compromisvoorstel goed: het algemeen stemrecht werd aanvaard, maar gemilderd door het meervoudig stemrecht.

De slachtoffers kregen een monument op het Schoonselhof.

Foto's uit de collectie van Yves Lemmens.

Geen opmerkingen: