dinsdag 24 februari 2009

Architecture parlante (1)


"Architecture parlante". Of hoe een gevel spreekt. Gevels verraden vaak meer dan je denkt. De architect vertaalt soms niet enkel de functie van het pand, maar kan ook op subtiele wijze meer vertellen over de job, de status of zelfs de politieke strekking van de opdrachtgever. De eind-19de- en begin-20ste-eeuwse architectuur is op dat vlak een goudmijn.
Hier een leuk voorbeeldje. Van de gevel in de Sint-Mattheusstraat nr. 35 lezen we zo het bouwjaar en de architect af. Het staat er properkes op geschreven: in 1900 gebouwd naar ontwerp van E. Matthieu. Het feit dat het huis "Dit is in de passer" is genoemd, en dat die naam voor de ongeletterden onder ons ook met een prentje op de gevel is afgebeeld, wijst erop dat dit de woning is van een architect. De lettercombinatie EVM in de geveltop doet me sterk vermoeden dat Evarist Matthieu himself hier heeft geresideerd.
En dat die Matthieu een Vlaams-liberaal was, net als de toenmalige burgemeester van Antwerpen Jan Van Rijswijck, is ook een feit: de neo-Vlaamse renaissancestijl die hij voor zijn eigen huis koos, is daar een duidelijke uiting van.
(Foto gemaakt door Hans)

6 opmerkingen:

jan zei

Ik heb het gevoel dat er een nieuwe reeks zit aan te komen...

Vraag over deze: de passer en de winkelhaak liggen in een positie die wel erg veel gelijkenis vertoont met het "logo" van de vrijmetselarij of zie ik er dan weer teveel in?

elise zei

dat klopt

Maar dat is een betekenis die er vaak ten onrechte wordt aan toegekend.
Meestal gaat het gewoon om een verwijzing naar architectuur als een van de zeven vrijekunsten.
Maar er komt een voorbeeld waar ik vermoed dat er een verwijzing naar vrijmetselarij in zit...

Geert zei

Ha nr. 31 is ook van zijn hand...als ik nu weet of hij in Borgerhout gestorven is, vind ik hem misschien nog op Silsburg terug...

simon zei

Vraag het hem eens?

elise zei

Ondertussen in het archief een adressenlijst van alle Belgische bouwmeesters gevonden uit begin 20ste eeuw. En Matthieu E. resideerde effectief in de Sint-Mattheusstraat 35.

Hoezee!

elise zei

Matthieu liet in de Volkstraat een opbrengsteigendom bouwen: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/214240
Vers van de inventarispers.