dinsdag 20 januari 2009

Monumentaal Borgerhout (8)






Het Xaveriuscollege bepaalde zowel de naam als het straatbeeld van de Collegelaan. Het college palmt met zijn schoolgebouwen, kerk en ruime speelplaatsen een volledig bouwblok in.


Het massieve bakstenen schoolgebouw werd in 1938 gebouwd naar ontwerp van architect Jules Taeymans. Het meest indrukwekkende aan de school is de eigenaardige reeks muurtekeningen in houtskool. De gigantische tekeningen werden gemaakt door Alfred Ost, een kunstenaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het college kost en inwoon zocht. Van juni 1941 tot januari 1944 werkte hij aan een stuk door aan zijn grote, wilde houtskooltekeningen die de centrale gang op het gelijkvloers volledig vullen.


Het contrast met het strakke, sobere interieur van de Xaveriuskerk kan niet groter zijn. De bekende architect Paul Felix ontwierp het moderne bedehuis in 1963-1965. Beton en baksteen krijgen hier sfeer door de juiste lichtinval: "Gods woord is licht", nietwaar.




(Foto´s van de tekeningen van Ost vond ik op internet. De minifoto van het interieur van de kerk zit in de on-line fototheek van het KIK.)

Geen opmerkingen: