dinsdag 28 oktober 2008

Geschiedenis op dinsdag


Graaf de Ferraris maakte met zijn team tussen 1771 en 1778 een zeer gedetailleerde reeks kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden. Onvoorstelbaar juist en rijk beeldmateriaal, waarop historici zich al decennia lang kunnen botvieren. En nu ook digitaal.

Hier een detail van Borgerhout. De hoofdweg door deze plaats is nu de Turnhoutsebaan. Ook toen al aan beide zijden druk bebouwd, zij het met grote, mooie tuinen achter de huizen. En van daaruit een wijds uitzicht op velden en akkers. Genoeg groen in Borgerhout in die tijd.
Centraal in dit beeld, aan de huidige Kattenberg, het Chateau Calemberg. Het kasteel is met een stevige gracht omwald en heeft een mooi aangelegde tuin. In de linker benedenhoek, net buiten het kader, de Stenenbrug. Volgens de cartograaf ook het vermelden waard (kijk maar bij het zwaard): le Combat de Borgerhout, op 2 maart 1579.

Terwijl we nu een hele resem kerken hebben in Borgerhout, ziet de opmerkzame kijker meteen dat in Borgerhout geen kerk is getekend. In die tijd moesten de kerkgangers naar de kerk van Deurne. Deze kerk had het nummer 77 op dit kaartblad, alle straten of huizen die van deze parochie afhankelijk waren, werden met hetzelfde nummer aangeduid.

Voor uren zoom- en ontdekplezier op deze kaart, volg je deze link.

3 opmerkingen:

jozef zei

Zonde
De link naar de Ferrariskaart is weg. Zien jullie kans om die te herstellen?

elise zei

Goed dat je het opmerkt! Ik heb de nieuwe link op het werk. Ik zoek het op. Wordt hersteld.

elise zei

Hierbij de juiste link; nu ook in de tekst verwerkt: http://belgica.kbr.be/nl/coll/cp/cpFerraris_nl.html