dinsdag 30 september 2008

High in the sky


Op de hoeken van de peperbus horen beelden van de vier evangelisten. Er staan er nu nog maar drie. Het beeld van Sint Jan is een paar jaar terug weggehaald. Het stond gevaarlijk los. En om te voorkomen dat een godsvruchtige passant ongevraagd een heilige geest van een kilo of 80 zou ontvangen, is het naar beneden gehaald. Een opmerkzame buurtbewoner heeft het beeld bijtijds gefotografeerd (foto juni 2003). Sint Jan ziet er wel erg uit als een vogel. Volgens mijn vrouw heeft dat iets te maken met het symbool van Johannes de Evangelist. Ken ik niet. Ze bedoelt natuurlijk Johannes de Doper. Een heilige aan de dope. High in the sky. Vandaar die vogel. Met een beetje filosoferen kom je er wel.

(dit is een detail uit de oorspronkelijke foto, door Jonathan Jacquemyn, gemaakt vanuit zijn zolderkamer in de Borsbeekstraat)

2 opmerkingen:

elise zei

Even de puntjes op de i.
De vier evangelisten schreven samen het nieuwe testament. Je weet wel, het tweede stuk van de bijbel dat het leven van Jezus verhaalt. Met hun vieren worden ze heel vaak gebruikt om kerken te versieren. Dat past zo lekker op de vier hoeken van een toren bijvoorbeeld, zoals hier op de Peperbus. Ze worden afgebeeld met hun symbolen, die al meegaan sinds het begin van onze jaartelling. Johannes (Sint Jan) is een adelaar, Marcus is een leeuw, Lukas is een os en Matteus een mens. De straten die de Peperbus omringen zijn trouwens ook naar deze heren vernoemd.

Hans H zei

...